Maak je eigen arduino. Boarduino

Een arduino is niets meer dan een omgeving voor de Atmel MEGA 328p chip, gecombineerd met een chip die de communicatie met je computer regelt. Die omgeving kost 1,50 als je het breadboard niet meerekend. Dan heb je een kristal van 16 MHz, wat condensatoren, een stroomregulator, ledje, weerstandjes, knopje.
De chip die de communicatie regelt (FTDI) is goedkoper dan een Atmel chip van 4 euro, maar alleen te verkrijgen in een lastig te solderen chip. Daarom moet je hem kopen op een breakout board, wat hem meteen het duurste onderdeel maakt van een zelfbouw arduino. voordeel is wel dat je maar één FTDI chip nodig hebt voor alle arduino’s.
Een nog goedkopere en door mijzelf geteste manier is eenvoudig een echte arduino gebruiken en daarna de chip eruit wippen en in een breadboard met kristal steken. Je moet dan wel erg oppassen met de kwetsbare pootjes ( kwam ik achter).

Ik heb inmiddels een programmeerbare arduino op een breadbord. Elke volgende arduino kost me nu maar 8,50 inclusief breadboard. Het wordt hierdoor aantekkelijker een arduino in je project te laten. Dat een breadboard precies in zo’n blauw doosje past, mag toeval heten, maar extra aantrekkelijk voor de goedkope breadboard arduino (boarduino).

FOUTJE:  in plaatje hierboven staat bij de condensatoren voor het kristal 0,1 uF. dit moet dus 2 x 220 pF zijn.

Wel kostte het me enige moeite de FTDI adapter werkend te krijgen. Middels een 0,1 uF condensator op de DTR-lijn (staat achter het knopje op de foto), lukte het wel. De grotere draadjes met stekkertjes op de foto gaan naar de FTDI chip, cq seriele communicatie.

Tot mijn grote schrik waren de ATMega chips die ik van eBay kocht (chinese verkoper) zonder bootloader. Ze konden dus niet met de Arduino IDE communiceren.

Ik moest toen wel mijn eigen chips prepareren. Gelukkig vond ik deze link waarop stond hoe je met een Arduino UNO een kale ATmega328P chip klaarmaakt om “Arduino UNO” te worden.

Deze bestanden: WestfW-OptiLoader-f41e3fd heb ik ook op deze site gezet. Ze zijn erg belangrijk.

Ik was boos op die Chinees ivm ontbreken bootloader. Ik mailde hem dat ik het zelf had gedaan. Kwestie klaar tot ik vanochtend de bovenste mail kreeg:

Beste paulhuinink,

Hi . my friend .
i need you help, I remember you bootloader the
ATMEGA328P-PU last time.
Could you please sent me the UNO bootloader,
i want to bootloader 560PCS of the ATMEGA328P-PU
now, but can't find anything.
My email address is
gblablat@hotmail.com
thank you very much.

 

One Response to Maak je eigen arduino. Boarduino

  1. Thomas says:

    Hallo hallo,

    Leuke post, ik vroeg me af waar je altijd je onderdelen haalt. Ik wil eigenlijk zelf ook meteen een hele lading bestellen. Kan je me een site aanbevelen? En heb je misschien een lijstje met de specifieke onderdelen, sorry misschien een beetje veel gevraagd. Maar in ieder geval bedankt!

    mvg,

    Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>