Sharp EL-808

 

Het display van deze rekenmachine uit 1974 is een zogenaamd COS-display. Dit Crystal On Substrate is een voorloper van de huidige LCD-displays (Liquid Crystal Displays). Bij een COS-display worden de cijfers juist reflecterend i.p.v. blokkerend, zoals de huidige LCD’s, die zwart zijn tegen een lichte achtergrond (backlight). Het display zit in deze rekenmachine daarom juist afgedekt door een openklappende deksel. Ik denk dat hierom de stroomconsumptie van dit apparaat niet afhankelijk is van het aantal cijfers dat getoond wordt.

Overigens waren het de mensen van RCA die eind jaren ’60 in Amerikamet de eerste – experimentele – LCD displays kwamen. Deze kun je op de decadecounter bekijken.

Het schijnen kwetsbare schermen te zijn, wat je aan de één op onderstaande foto kunt zien. Verder is hij bijna MINT. Hieronder wat foto’s.

Sharp Model EL-808
Functies: Optellen, Aftrekken, Vermenigvuldigen & Delen
Technology: MOS-LSI (single chip), portable, LCD
NEC uPD224C processor (42-pin DIL)
Sharp IR022 (16-pin)
Current drain: 55mA (330mW)
8-cijferig display, reflective liquid crystal
Breedte 110mm, Hoogte 180mm, dikte 40mm, Gewicht: 450g
Fabrikant: Sharp, Japan, februari 1974

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>