Temperatuur onder water

Zoals ik op een eerder bericht aangaf, ben ik bezig met een pH meter voor een aquarium. De pH is temperatuur gevoelig en natuurlijk wil je ook de temperatuur monitoren t.b.v. de visjes.
Nu had ik wel een thermistor (thermal & resistor). Maar deze heeft metale pootjes. Beter leek het me deze te proberen:

Volgens de beschrijving op eBay:

The detector uses the imported brand-new DS18B20 temperature sensor chip,each pin of which is separated by heat shrinkable tube,to prevent short circuit and internal sealing glue,water proof and moisture proof.

High quality stainless steel tube package,water proof,moisture proof and rust proof

Each detector is single packaged after strict test.

3.0V ~ 5.5V power supply

9-12 bits adjustable resolution

Temperature-detect range wide  -55℃ ~ +125℃

Need no external components,unique single-bus interface

Er zit dus een DS18B20 in. En zo ziet die eruit van buiten:

En zo van binnen:

De DS18B20 datasheet is ingewikkeld en nog niet geheel tot me gekomen. Maar interessant is het oneWire aspect ervan. Hiermee gaat input, output en eventueel ook stroom via één draad,. Daarnaast nog de aarde en eventueel separate 3.0 – 5.5 Volt voorziening. Je kunt  haast eindeloos veel van deze sensoren op één arduino pinnetje (lees: bus) zetten, omdat ze ieder een grote unieke code hebben . Met deze bestanden uitgepakt in de libraries-map van je arduino-installatie-folder kun je de unieke code uilezen (one_wire_address_finder.pde) en de andere voorbeeldsketches aan de praat krijgen.

Vergeet niet een 4,7 kOhm weerstand tussen de datalijn en Vcc te plaatsen. Het oneWire protocol werkt alleen met een zwakke “pull-up resistor“. Hier hoe ik het aansloot:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>